Διήμερο Σεμινάριο “Τα μυστικά της οργανοληπτικής αξιολόγησης και της ποιότητας του ελαιολάδου”

1η ημέρα: Σάββατο 22 Ιουνίου 2019

(προσέλευση 10:00 – 10:20, Έναρξη-πέρας : 10:30 – 17:30). 

«Tα μυστικά της Οργανοληπτικής Αξιολόγησης Ελαιολάδου και δοκιμές δειγμάτων»

  • Ποιοτικά Κριτήρια Εξαιρετικού Παρθένου / Παρθένου ελαιολάδου.
  • Νομοθεσία και μέθοδος οργανοληπτικής αξιολόγησης
  • Ανάλυση και περιγραφή των βασικών οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου
  • Θετικές / αρνητικές ιδιότητες και παράγοντες που τις επηρεάζουν
  • Ισορροπία/ Αρμονία / Εντάσεις
  • Δοκιμές και ανάλυση τουλάχιστον 20 δειγμάτων από διαφορετικές ποικιλίες και περιοχές με τα εγκεκριμένα μπλέ ποτήρια του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC).
  • Δυνατότητα εξατομικευμένου σχολιασμού δειγμάτων
  • Ανίχνευση ικανότητας αντίληψης και διαχωρισμού των χαρακτηριστικών του ελαιολάδου.

Εισηγήτρια:
κ. Έφη Χριστοπούλου,

Xημικός εμπειρογνώμονας της Ε.Ε. και του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας, με εμπειρία στην οργανοληπτική μέθοδο από το 1982 έως σήμερα.

2η ημέρα: Κυριακή 23 Ιουνίου 2019

(προσέλευση 10:00 – 10:20 Έναρξη-πέρας: 10:30 – 16:30 ).

«Κρίσιμα σημεία ποιότητας ελαιολάδου, το κρητικό ελαιόλαδο στην διεθνή αγορά και αξιολόγηση δειγμάτων»

  • Ορισμός της ποιότητας στο ελαιόλαδο
  • Κύριοι και δευτερεύοντες παράμετροι ποιότητας
  • Στάδια έκθλιψης ελαιοκάρπου, οι προϋποθέσεις για μια σωστή παραγωγή
  • Ποιοτικός διαχωρισμός / πλύσιμο και σπάσιμο ελαιοκάρπου
  • Μάλαξη και διαχωρισμός (ντεκάντερ / διαχωριστήρες) , τα μυστικά τους
  • Διαχείριση ελαιολάδου μετά την παραγωγή του / αποθήκευση
  • Διατηρισιμότητα του ελαιολάδου, βασικοί παράγοντες υποβάθμισής του
  • Αλλοιώσεις & επιμολύνσεις
  • Σύγχρονες απαιτήσεις ποιότητας
  • Νέες τεχνολογίες έκθλιψης, μύθοι και αλήθειες
  • Τα κυριότερα χαρακτηριστικά (θετικά / αρνητικά ) του κρητικού ελαιολάδου
  • Η θέση του κρητικού ελαιολάδου στην παγκόσμια αγορά και οι σύγχρονες απαιτήσεις της
  • Αξιολόγηση και ανώνυμος σχολιασμός δειγμάτων των συμμετεχόντων από την κα Χριστοπούλου.

Εισηγητές :

Έμπειροι και καταξιωμένοι εκπαιδευτές / επαγγελματίες από διαφορετικούς αλλά συναφείς κλάδους.

  • Δυνατότητα συμμετοχής ακόμα και σε μια από τις δύο ημέρες του σεμιναρίου ανάλογα με το θέμα ενδιαφέροντος .
  • Περιορισμένος αριθμός θέσεων, θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας
  • Στα σεμινάρια προσφέρονται ροφήματα και ελαφρύ κέρασμα
  • Χώρος Διεξαγωγής : Εργαστήριο Οργανοληπτικής Αξιολόγησης Ελαιολάδου του ΑΣ Ρεθύμνου «ΕΝΩΣΗ Α.Σ.Ρ» (περιοχή Τρία Μοναστήρια)

Για δηλώσεις συμμετοχής και επιπλέον πληροφορίες :
e-mail: seminars@oliveoiltastinglab.gr
Τηλ : 6974939462 & 6907704979(κα Ελευθερία Γερμανάκη)

Η γνώση είναι δύναμη.

Το σεμινάριο διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Κουλτούρα Ποιότητας

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email