Το Εργαστήριό μας

Το Εργαστήριο Οργανοληπτικής Αξιολόγησης Ελαιολάδου του ΑΣ Ρεθύμνου ιδρύθηκε το 2007,  διαπιστεύτηκε το 2012 από το ΕΣΥΔ, και στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του ΑΣ, στην περιοχή Τρία Μοναστήρια Ρεθύμνου.

Οι σύγχρονες υποδομές του εργαστηρίου μας, η ομάδα δοκιμαστών αλλά και η ίδια η διαδικασία αξιολόγησης, είναι διαπιστευμένα μέχρι και σήμερα, κατά το πρότυπο ISO 17025 από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης για τη αξιολόγηση δειγμάτων και για την έκδοση εκθέσεων οργανοληπτικών δοκιμών παρθένων ελαιολάδων.

Διαθέτει πιστοποιημένες καμπίνες για δοκιμές ελαιολάδου σε ελεγχόμενες συνθήκες, κατάλληλο εξοπλισμό φύλαξης και αξιολόγησης δειγμάτων, σύγχρονες αίθουσες σεμιναρίων κλπ. 

Η πολυμελής και έμπειρη  ομάδα δοκιμαστών, είναι εκπαιδευμένη από πιστοποιημένους εκπαιδευτές του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC), εργάζονται σε εθελοντική βάση ενώ εκτός από μεγάλη εμπειρία γύρω από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και την παραγωγή του ελαιολάδου έχουν και μεράκι για το προϊόν.

Η αξιοπιστία του Εργαστηρίου μας αλλά και της ομάδας δοκιμαστών, ελέγχονται διαρκώς με τη συμμετοχή μας σε διεργαστηριακές δοκιμές.

Επιστημονικός Υπεύθυνος και Επικεφαλής Ομάδας του Εργαστηρίου είναι η κα Ελευθερία Γερμανάκη, η οποία εκτός των άλλων, συμμετέχει ως κριτής σε πληθώρα εθνικών και παγκόσμιων διαγωνισμών ελαιολάδου.

NYIOOC / Νέα Υόρκη
EVO-IOOC / Ιταλία
Terraolivo /Ισραήλ
Διεθνής διαγωνισμός Κότινος / Αθήνα
Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμάτας / Καλαμάτα

Διαπιστεύσεις του Εργαστηρίου: Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης ISO 17025

Το Εργαστήριο
Το Εργαστήριο

Οι υπηρεσίες και οι δράσεις του Εργαστηρίου μας

Το εργαστήριο με πολύχρονη εμπειρία στον χώρο του ελαιολάδου και της ποιότητας, έχει σαν κύριο στόχο την αποτελεσματική υποστήριξη και προβολή του Ελληνικού ελαιολάδου, μέσα από ένα πλέγμα υπηρεσιών και δράσεων.

  • Πραγματοποιεί οργανοληπτική αξιολόγηση δειγμάτων ελαιολάδου και εκδίδει αντίστοιχα πιστοποιητικά αξιολόγησης και κατάταξης σε μια από τις κατηγορίες Εξαιρετικό Παρθένο, Παρθένο ή Βιομηχανικό/Μειονεκτικό.
  • Με συνεργαζόμενο επιστημονικό δυναμικό διοργανώνει εκπαιδευτικές ημερίδες και σεμινάρια με στόχο την διάχυση της γνώσης πάνω σε θέματα οργανοληπτικής αξιολόγησης ελαιολάδου αλλά και καλλιέργειας, παραγωγής ελαιολάδου, τυποποίησης, χρήσης στην επαγγελματική κουζίνα κλπ., σε ενδιαφερόμενους φορείς, παραγωγούς, ελαιουργούς, εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του ελαιολάδου αλλά και σε επαγγελματίες από τον χώρο της εστίασης.
  • Συμμετέχει σε διεθνείς διαγωνισμούς ελαιολάδου εκπροσωπώντας την χώρα μας
  • Διοργανώνει με επιτυχία τον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου (CretanOOC) από το 2015 έως σήμερα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τους συναρμόδιους φορείς του νησιού.
Το Εργαστήριο
Το Εργαστήριο
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email