Υβριδικό σεμινάριο 25 δειγμάτων για τα Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του Ελαιόλαδου και τις καλές πρακτικές ποιοτικής παραγωγής

«Ανακαλύπτοντας τα μοναδικά Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του Ελαιόλαδου και τις καλές πρακτικές ποιοτικής παραγωγής»

• Ενδιαφέρεστε για τα ποιοτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιόλαδου, πως αυτά συνδέονται με την τελική ποιότητα, την εμπορική του αξία αλλά και την αναγνωρισιμότητά του?

• Θέλετε να μάθετε ποιοι παράγοντες τα επηρεάζουν σε όλα τα στάδια της αλυσίδας παραγωγής και πως θα μπορούσες να τους ελέγξεις?

Ελάτε να τα συζητήσουμε με τους έμπειρους εκπαιδευτές μας! Με περισσότερους από 5200 συμμετέχοντες τα τελευταία έξι χρόνια, έχουμε αποδείξει την αποτελεσματικότητα των σεμιναρίων μας.

Το σεμινάριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ)

Ημερομηνίες και χώρος διεξαγωγής

Το σεμινάριο θα διαρκέσει δύο ημέρες, με συνολική διάρκεια δέκα ωρών, προσφέροντας ευέλικτες επιλογές συμμετοχής:

1η ημέρα : 5 Ιουλίου 2025 = 5,0 ώρες (10,00-15,00)

Τίτλος: Ανακαλύψτε το μοναδικό κόσμο των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του Ελαιόλαδου με δοκιμές 20 επιλεγμένων δειγμάτων από ελληνικές κυρίως, αλλά και ξένες ποικιλίες

2η ημέρα: 6 Ιουλίου 2025, = 5,0 ώρες (11,00-16,00)

Τίτλος:Καλές πρακτικές για την παραγωγή ποιοτικού Ελαιόλαδου σε όλα τα στάδια διαχείρισης με έμφαση στη λειτουργία του ελαιοτριβείου, με δοκιμές 5 αντιπροσωπευτικών δειγμάτων από θετικές και αρνητικές ιδιότητες

Σημείωση: Η συμμετοχή είναι εφικτή είτε συνολικά, είτε μόνο για μία ημέρα. Για πληροφορίες σχετικά με το κόστος συμμετοχής, επισκεφθείτε τον σύνδεσμο παρακάτω. Ισχύουν εκπτώσεις έγκαιρης συμμετοχής (Early Bird Discount) για εγγραφές έως 30 Μαΐου.

Χώρος διεξαγωγής:

Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις του Οργανοληπτικού Εργαστηρίου Κρήτης ΑΣΡ, στο Ρέθυμνο.

Το εργαστήριό μας είναι πιστοποιημένο κατά EN ISO 9001-2015 από την TUV/AUSTRIA-HELLAS για την ανάπτυξη & διοργάνωση εκπαιδευτικών ημερίδων και σεμιναρίων με φυσική παρουσία, ή από απόσταση μέσω πλατφόρμας και αποστολή ατομικών δειγμάτων.

*Για συμμετοχή εταιρειών και ομάδων άνω των τριών ατόμων, επικοινωνήστε μαζί μας για τυχόν δυνατότητα εκπτώσεων.

Τρόποι συμμετοχής

S1-F: Συμμετοχή με φυσική παρουσία σε σύγχρονη αίθουσα του εργαστηρίου μας (υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής με φυσική παρουσία την πρώτη ημέρα και από απόσταση την δεύτερη)

S2-RS: Συμμετοχή από απόσταση ταυτόχρονα με το σεμινάριο και τις δύο ημέρες και με ατομικά δείγματα που θα σας αποσταλούν.

S3-RV: Παρακολούθηση ολόκληρου του σεμιναρίου στον χώρο σας μέσω βιντεοσκοπημένων εισηγήσεων και με ατομικά δείγματα που θα σας αποσταλούν.

Καταληκτική ημερομηνία εγγραφής: 20 Ιουνίου 2025 (με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν κενές θέσεις λόγω περιορισμένου αριθμού για τους συμμετέχοντες με φυσική παρουσία).

Θεματολογία

• Η μέθοδος της οργανοληπτικής αξιολόγησης παρθένων ελαιόλαδων. Ιστορική εξέλιξη της μεθόδου και σχετική νομοθεσία.

• Ποιοτικά κριτήρια και κατηγορίες παρθένων ελαιόλαδων (χημικά και οργανοληπτικά).

• Κατάταξη δειγμάτων ως προς τις οργανοληπτικές τους ιδιότητες, ειδικό λεξιλόγιο

• Οργανοληπτικά ελαττώματα, προέλευση και πως να τα αποφύγουμε

• Παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του παρθένου ελαιόλαδου

• Πως θα αποφύγω επιμολύνσεις στον ελαιόκαρπο από λανθασμένες καλλιεργητικές πρακτικές

• Τα στάδια παραγωγής του ελαιόλαδου, από τον ελαιώνα έως το ελαιουργείο, την αποθήκευση και την τυποποίηση, οι παράγοντες που επηρεάζουν την τελική ποιότητά του και πως μπορούμε να τους ελέγξουμε.

• Συνηθισμένα λάθη στην διαχείριση ελαιόκαρπου και ελαιόλαδου που οδηγούν σε ποιοτική υποβάθμιση

• Εξάσκηση στην αναγνώριση, μέσω της όσφρησης και της γεύσης, των θετικών και αρνητικών ιδιοτήτων του ελαιόλαδου και των εντάσεών τους, με την χρήση πρότυπων δειγμάτων.

• Εξάσκηση στη ταξινόμηση δειγμάτων παρθένου ελαιόλαδου σε ποιοτικές κατηγορίες

Σε ποιόν απευθύνεται?

Σε επαγγελματίες του κλάδου του ελαιόλαδου, της εστίασης αλλά και όλους όσους επιθυμούν να αποκτήσουν την σχετική γνώση.

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν σχετική βεβαίωση παρακολούθησης

Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ικανότητα:

• Να αναγνωρίζουν και να περιγράφουν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των Παρθένων Ελαιόλαδων (ονομασία και εντάσεις)

• Να κατατάσσουν ένα δείγμα ελαιόλαδου στις κατηγορίες Εξαιρετικό Παρθένο, Παρθένο και Βιομηχανικό ή Λαμπάντε

• Να γνωρίζουν τους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του προϊόντος σε όλα τα στάδια διαχείρισης του ελαιόκαρπου και του ελαιόλαδου

• Να κατανοούν τους κινδύνους που υποβαθμίζουν την ποιότητα του ελαιόλαδου και να παίρνουν κατάλληλες αποφάσεις για την προστασία του

• Να γνωρίζουν την ορολογία που σχετίζεται με την ποιότητα και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιόλαδου

• Να αποφεύγουν τους κινδύνους επιμόλυνσης στον ελαιόκαρπο

Με το κύρος και την αξιοπιστία του έμπειρου και Διαπιστευμένου Εργαστηρίου μας

Εκπαιδευτές

Ελευθερία Γερμανάκη

Γεωπόνος, υπεύθυνη του Οργανοληπτικού Εργαστηρίου Κρήτης ΑΣΡ, επικεφαλής της ομάδας δοκιμαστών, κριτής και panel leader σε διεθνείς διαγωνισμούς ελαιολάδου.

Επικ. Καθ. Δρ Εμμανουήλ Καμπουράκης

Δντης Εργαστηρίου Ελαιοκομίας και συστημάτων Αγροοικολογικής παραγωγής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου

Μανώλης Καρπαδάκης

Εμπειρογνώμονας στην παραγωγή και διαχείριση ποιοτικού ελαιόλαδου, μέλος ομάδας δοκιμαστών σε διαπιστευμένο Οργανοληπτικό Εργαστήριο, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης (ΣΕΚ).

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλ 2831200883 και 6974939462
email: seminars@oliveoiltastinglab.gr (Οργανοληπτικό Εργαστήριο Κρήτης ΑΣΡ, κα Ελευθερία Γερμανάκη)

Το κόστος συμμετοχής αναλύεται στην φόρμα συμμετοχής που θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο, πριν την εγγραφή σας στο σεμινάριο

Σημείωση: Τα σεμινάριά μας δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ λόγω απαλλαγής

Facebook
Twitter
Email