Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πληθώρα συμμετοχών ολοκληρώθηκε το σχετικό πρόγραμμα για την Χοντρολιά που υλοποιήθηκε από τον Δήμο Αγίου Βασιλείου σε συνεργασία με τον οργανισμό Local Food Experts (LFE), το Οργανοληπτικό Εργαστήριο Κρήτης (ΑΣΡ) και την ΚοινΣΕπ Ποιότητα Plus, στο πλαίσιο του CLLD/LEADER.
Στα πλαίσια του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές ημερίδες και εργαστήρια σε ελαιώνες για παραγωγούς και ελαιουργούς κυρίως, με στόχο την ενίσχυση της γνώσης και την βελτίωση πρακτικών γύρω από τους πυλώνες της καλλιέργειας (αποκατάσταση ελαιώνων, και επανένταξη σε βιώσιμη παραγωγή, αναγεννητική γεωργία, καλές πρακτικές συγκομιδής, ελαιοποίησης και αποθήκευσης, βελτίωση της ποιότητας του ελαιόλαδου, καλύτερη εμπορική διαχείρισή του τελικού προϊόντος και ανάδειξη των ιδιαίτερων οργανοληπτικων χαρακτηριστικών της ποικιλίας.
Ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν οι εκπαιδευτικές δράσεις για μαθητές που πραγματοποιήθηκαν στο Δημοτικό Σχολείο της περιοχής όπου τα παιδιά γνώρισαν την ιστορία και τη σπουδαιότητα της ποικιλίας ενώ συμμετείχαν σε βιωματικές δραστηριότητες, παιχνίδια και δενδροφυτεύσεις.
Επιπλέον, αναπτύχθηκε και εκδόθηκε ο Οδηγός αποκατάστασης ελαιώνων και παραγωγής ποιοτικού ελαιολάδου από την ποικιλία Χοντρολια η Θρουμπολια.
Η πρωτοβουλία αυτή συνέβαλε ουσιαστικά στη δημιουργία προϋποθέσεων διάσωσης και ανάδειξης των παραδοσιακών και αιωνόβιων ελαιώνων της Χοντρολιάς, προσφέροντας πολύτιμη γνώση στους παραγωγούς και ενισχύοντας την τοπική κοινωνία.
Εκφράζουμε τις θερμές ευχαριστίες μας στον Δήμο Αγ Βασιλείου και τον Δήμαρχο κ. Ιωάννη Ταταράκη για την υποστήριξη,επιπλέον στους εκπαιδευτές μας Νικηφόρο Στειακακη, Μανώλη Καρπαδάκη και Γιώργο Σαββακη, καθώς και σε όλους τους συνεργάτες και εισηγητές.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Ποιότητα Plus ΚΟΙΝΣΕΠ





