Έλαιουργειο, ποιότητα, οργανοληπτική αξιολόγηση και νομοθεσία στις 29/9/2018

Σεμινάριο Ποιότητας Ελαιολάδου Κρίσιμα σημεία στο Eλαιουργείο, Νομοθεσία και εισαγωγή στην οργανοληπτική αξιολόγηση

Σεμινάριο Ποιότητας Ελαιολάδου Κρίσιμα σημεία στο Eλαιουργείο, Νομοθεσία και εισαγωγή στην οργανοληπτική αξιολόγηση

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 Σεπτεμβρίου 2018 (10:00 – 16:30)
Χώρος: Εργαστήριο Οργανοληπτικής Αξιολόγησης Ελαιολάδου ΑΣΡ, θέση Τρία Μοναστήρια Ρεθύμνου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ

  • Επίπεδα ωριμότητας ελαιοκάρπου, χρόνος συγκομιδής και καταλληλοι μετασυλλεκτικοί χειρισμοί για να επιτύχουμε υψηλή ποιότητα.
  • Παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του ελαιολάδου από το δένδρο έως την αποθήκευση.
  • Κρίσιμα σημεία στο ελαιουργείο, πλύσιμο, μάλαξη, θερμοκρασίες, μέθοδοι έκθλιψης, τύποι ελαιουργείων, διφασική λειτουργία, φιλτράρισμα ελαιολάδου και σωστές πρακτικές,
  • Νέες τεχνολογίες έκθλιψης, ιδιαιτερότητες και αποτελεσματικότητα.
  • Αποθήκευση και σταθεροποίηση της ποιότητας του ελαιολάδου
  • Αλλοιώσεις – επιμολύνσεις, αποφυγή δημιουργίας ελαττωμάτων

ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

  • Κατηγορίες ελαιολάδου – ορολογία
  • Ποιοτικά χαρακτηριστικά, ιδιαιτερότητες κατηγοριών
  • Μέθοδος Οργανοληπτικής Αξιολόγησης, IOC
  • Θετικές ιδιότητες ελαιολάδου – Εντάσεις
  • Αρνητικές ιδιότητες ελαιολάδου – Ελαττώματα
  • Δοκιμές – αξιολόγηση πρότυπων δειγμάτων από ελληνικές ποικιλίες, (χρησιμοποιούνται αποκλειστικά μπλε ποτήρια δοκιμών του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας)

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

  • Θα αναλυθεί η ισχύουσα νομοθεσία ελαιολάδου, από εκπρόσωπο του ΕΦΕΤ

Μετά το Σεμινάριο έχει προγραμματιστεί επίσκεψη σε πρότυπη μονάδα ελαιουργείου-τυποποίησης με ίδια μέσα, όπου θα έχουμε την δυνατότητα να συνομιλήσουμε με τους υπεύθυνους της μονάδας και να αναλύσουμε θέματα ποιότητας και προώθησης (συνολικός χρόνος που θα απαιτηθεί περίπου 3,0 ώρες). Παρακαλώ δηλώστε τη συμμετοχή σας έγκαιρα για την επίσκεψη.

Συμμετέχουν

  • Ο Δρ. Μετζιδάκης Ιωάννης, γεωπόνος ερευνητής τ. αναπληρωτής Δ/ντής Ινστιτούτου & υπεύθυνος Εργαστηρίου Ελαιοκομίας, ΕΘΙΑΓΕ Χανίων,  
  • Εκπρόσωπος του ΕΦΕΤ
  • Κα Ελευθερία Γερμανάκη, έμπειρη γευσιγνώστρια ελαιολάδου με διεθνή εμπειρία, Επικεφαλής της ομάδας γευσιγνωσίας και υπεύθυνη του διαπιστευμένου Εργαστηρίου Οργανοληπτικής Αξιολόγησης Α.Σ Ρεθύμνου , Συντονιστής και panel supervisor του Παγκρήτιου διαγωνισμού ελαιολάδου (CretanOOC), Ειδικός κριτής σε ελληνικούς και ξένους διαγωνισμούς ελαιολάδου.

Ολιγομελές τμήμα, θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.
Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης

     Για εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής αποστείλετε τα παρακάτω στοιχεία 

  • Ονοματεπώνυμο
  • Στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο & e-mail) στο e-mail: seminars@oliveoiltastinglab.gr , (κα Ελευθερία Γερμανάκη, τηλ 6974939462, τηλ. 2831200883)

Γιατί… ποιότητα δεν είναι μόνο η οξύτητα!

 

Facebook
Twitter
Email